Pretraga

Kontakt

Neznanog junaka 8
11040 Beograd, Srbija

 Telefon:    +(00) 381 11 3672 564
   2660 386
 Faks: +(00) 381 11 2666 980
   
 E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
  persijski@iran.rs
 
 Web: iran.rs
me.iran.rs
  mk.iran.rs

Online posetioci

Soleimani blackDr Mohsen Solejmani, direktor Kulturnog centra Islamske Republike Iran u Srbiji i izvanredni direktor Kulturnog centra Islamske Republike Iran u Crnoj Gori i Makedoniji, preminuo je u ponedeljak 22. januara 2018. godine od posledica srčanog udara.

Pre izbora na mesto direktora Kulturnog centra Islamske Republike Iran u Beogradu, dr Solejmani je obavljao niz drugih funkcija u institucijama umetnosti i kulture.

Rođen je 1959. godine u Teheranu. Diplomirao je englesku književnost na univerzitetu Alame Tabatabai u Teheranu i doktorirao u oblasti dečije književnosti.

Ozbiljnu književnu karijeru započeo je od 1980. godine i do sada je napisao i preveo oko 100 radova u oblasti književne kritike, narativnih principa i proznih književnih dela. Pored pervođenja i autorskih književnih dela, pisao je i za radio i televiziju, a oko sedam godna i za štampu. Pored toga u više navrata je bio i književni i umetnički urednik u raznim časopisima i novinama kao što je popularni iranski list "Hamšahri", kao i glavni i odgovorni urednik više časopisa kao što je "Đonge sureha".

Dva puta je bio član žirija nagrade "Knjiga godine", jednom član žirija nagrade "Đalale Ale Ahmar", a jednu godinu je proveo u upravnom odboru Udruženja dečijih i omladinskih pisaca.

Dr Solejmani je takođe držao predavanja o književnosti na univerzitetima, fakultetima i centrima za kulturu i umetnost. Pored toga je godinama držao predavanja iz oblasti pisanja fikcije, a predavao je i na Fakultetu likovnih umetnosti Teheranskog univerziteta.

Dr Solejmani je deo svoga života proveo baveći se aktivnostima u oblasti međunarodnog kulturnog menadžmenta. Duži niz godina je bio viši stručnjak za međunarodnu kulturu, a nekoliko godina je proveo na funkciji kulturnog predstavnika I.R. Irana u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.