Pretraga

Kontakt

Neznanog junaka 8
11040 Beograd, Srbija

 Telefon:    +(00) 381 11 3672 564
   2660 386
 Faks: +(00) 381 11 2666 980
   
 E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
  persijski@iran.rs
 
 Web: iran.rs
me.iran.rs
  mk.iran.rs

Online posetioci

cg 01

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović primio je u petak 6. decembra akreditivna pisma novoimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Islamske Republike Irana u Crnoj Gori Madžida Fahim Pura.

Predsednik je iskazao poštovanje ohrabrujućim rezultatima novembarskih pregovora u Ženevi, očekujući da će oni voditi ostvarenju ukupnog interesa međunarodne zajednice i Irana.

Predsednik je izneo uverenje da će se iskoristiti prostor ekonomske saradnje, posebno korišćenjem kapaciteta Luke Bar i slobodne bescarinske zone, uz ocenu da u tom okviru postoji jasan prostor za ostvarenje zajedničkih ekonomskih interesa.

Ambasador Madžid Fahim Pur je naglasio da je Crna Gora dobar primer regiona sa vidljivim ukupnim razvojem i vrednim integracionim dostignućima. Istakao je puno raspoloženje Irana za ekonomsku saradnju i spremnost da svoju diplomatsku misiju primarno posveti tome.

cg 02

Iran je zainteresovan za istraživanje, proizvodnju i skladištenje nafte i gasa u Crnoj Gori, kaže u intervjuu crnogorskoj Atlas televiziji novimenovani ambasador te zemlje, Madžid Fahim Pur koji će svoju funkciju obavljati iz Beograda.

„Saradnja Irana sa ostalim zemljama se ne svodi na to da li su države male ili velike. Osnovni principi su uzajamno poštovanje i uzajamni interesi", kaže on.

A, nakon dogovora u Ženevi o nuklearnom programu, Iran je otvoren za saradnju sa svim zemljama, pojašnjava ambasador. Ovaj deo Evrope, uključujući Crnu Goru, kaže on, vrlo je interesantan.

„Zemlje Balkana imaju posebno mesto u našoj spoljnoj politici. Imate veliki broj prednosti u odnosu na ostale zemlje samim tim što imate pristup Jadranskom moru. U tom kontekstu zanimljive su mogućnosti Luke Bar. S vašim predsednikom sam, između ostalog, razgovarao upravo o toj temi. Razgovarali smo o mogućnostima proizvodnje i skladištenja nafte i gasa", kaže Fahim Pur.

Da bi saradnja krenula, neophodno je da se ispune dva uslova.

Prvi je potpisivanje Sporazuma o zaštiti i podsticanju investicija, a drugi je ugovor o o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Oba dokumenta su u završnoj fazi izrade", pojasnio je ambasador.

Fahim Pur je ocenio da je Crna Gora prelepa zemlja u kojoj, kako kaže, živi gostoprimiv i srdačan narod. Zadovoljstvo mu je, kako je istakao, što u Crnoj Gori složno živi veliki broj naroda.

cg 03 cg 04
cg 05 cg 06
cg 07 cg 08