Pretraga

Kontakt

Neznanog junaka 8
11040 Beograd, Srbija

 Telefon:    +(00) 381 11 3672 564
   2660 386
 Faks: +(00) 381 11 2666 980
   
 E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
  persijski@iran.rs
 
 Web: iran.rs
me.iran.rs
  mk.iran.rs

Online posetioci

Projekcijom nemačkih filmova "Palmira - pogled iz vasione" Martina Papirovskog i "Povratak faraona" Bertrama Feraga, u četvrtak 21. marta u Atrijumu Narodnog muzeja počela je 14. Međunarodna smotra arheološkog filma.

Manifestaciju su otvorili ministar kulture Srbije Bratislav Petković i direktor Gete instituta u Beogradu Matijas Miler-Viferig kao predstavnik zemlje - počasnog domaćina smotre, Nemačke, a prisutnima se obratila i vršilac dužnosti direktora Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković.

14. Međunarodnu smotru arheološkog filma organizuje Narodni muzej u Beogradu u saradnji sa Gete institutom, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Helenskim fondom za kulturu, Francuskim institutom i Kulturnim centrom Islamske Republike Iran, a smotra će trajati od od 21. do 30. marta 2013. u atrijumu Narodnog muzeja.

Ove godine biće prikazana 24 filma iz 8 zemalja – Nemačke (7) Italije (5), Španije (4), Francuske (2), Grčke (2), Irana (2), Makedonije (1), Crne Gore (1).

Iran će se ove godine predstaviti sa dva filma: Homian (2011) u režiji Mehdija Assadija, koji je na programu u ponedeljak 25. marta, i Parsyad. Drevna iranska harfa (2011) čiji je autor Hamed Kolajeie, a koji će biti prikazan u subotu 30. marta.

Izabrani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom, ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini, te tako omogućavaju ne samo stručnjacima već svima onima koje privlače stare civilizacije da se upoznaju sa značajnim i dragocenim svetskim spomenicima. To su uglavnom novosti i reportaže ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića, izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda. Publika će, svakako, na atraktivan i interesantan način biti upoznata sa najnovijim arheološkim istraživanjima kod nas i u svetu.

Zbog velikog interesovanja publike predviđeno je da premijerne projekcije, koje će se svakog dana održavati od 20 časova, repriziraju sutradan od 17 časova, a cena ulaznice za jedno veče je 100 dinara.